Home Gothic Gothic II Gothic 3 Gothic 4 Downloads Forums

 
 
 

Page 1 of 2 12 Last »
Results 1 to 20 of 36
  1. View Forum Posts #1
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Technical Gothic 3 - FAQ

    Errors and crashes


    Performance issues


    Marvin mode






    Some of the items are translated from the official FAQ from Gothic3.com:
    (http://www.gothic3.com/Technical-FAQ.html)
    Last edited by Lobedan; 07.11.2011 at 17:35.

  2. View Forum Posts #2
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Grafic-Problems: Parts of the world missing or you see black areas.

    Error:

    Grafic-Problems: Parts of the world missing or you see black areas.

    Solution:

    • Install the newest GPU-driver.
    • Disable Anti-Aliasing and anisotropic filtering in the options of your GPU-driver. (Or switch it to "Application controlled").
    • For Pixelshader 2.0 GPUs it's a must-do to disable depth of field.
    Last edited by WernerTWC; 19.10.2006 at 23:46.

  3. View Forum Posts #3
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Crashes with Dualcore or Dualprocessor systems in connection with a NVidia-GPU.

    Error:

    Crashes with Dualcore or Dualprocessor systems in connection with a NVidia-GPU.

    Solution:

    Last edited by WernerTWC; 16.10.2006 at 16:22.

  4. View Forum Posts #4
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Bad performance.

    Error:

    Bad performance.

    Solution:

    This problem can have many reasons. You could try this:

    • Check if the system-requirements are fullfilled.
    • Install the newest drivers for your system.
    • Defragment your HDD.
    • Disable ICQ, MSN, Skype, Teamspeak or other Messengers, Browser and virus-scanners. [Comment WernerTWC: Disable EVERYTHING you don't need, a list of the required windows-tasks can be found here: Necessary Windows-Tasks.]
    • Before the installation, make sure you have enough HDD-space (ca. 1,5 - 2,5 GigaByte) for the cache.
    • Remove external HDDs.
    Last edited by WernerTWC; 16.10.2006 at 16:23.

  5. View Forum Posts #5
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Installation: Error 1723. Error with Microsoft Visual C++.

    Error:

    Installation: Error 1723. Error with Microsoft Visual C++.

    Solution:

    For WinXP:


    For Windows 2000:
    • Install Service Pack 4 and then all updates. There is also a Update Rollup for all the Updates after the SP4.
    Last edited by Larisa; 06.08.2010 at 23:59.

  6. View Forum Posts #6
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    The patch cannot be downloaded by the autoupdater.

    Error:

    The patch cannot be downloaded by the autoupdater.

    Solution:

    • Check your Firewall if it's allows the connection to the server.
    • Disable Peerguardian or such software.
    Last edited by WernerTWC; 16.10.2006 at 16:23.

  7. View Forum Posts #7
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    The music or some sound-effects are much too loud.

    Error:

    The music or some sound-effects are much too loud.

    Solution:

    • You can adjust the volume in the audio-options.

    [Comment WTWC: *rofl*]
    Last edited by WernerTWC; 16.10.2006 at 16:23.

  8. View Forum Posts #8
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Numerical values and some text on the screen while playing after apply the patch.

    Error:

    You see numerical values and some text on the screen while playing after apply the patch.

    Solution:

    • We don't know why this sometimes happens, but this problem can be solved by reinstalling the game, and right after the install of the game, install the patch.


    Solution 2:

    Maybe the developer-modus is turned on. You could try the following key-combinations in the game in order to turn off the text-display:
    • LEFT CTRL+S
    • LEFT CTRL+M
    • RIGHT CTRL+M
    Last edited by WernerTWC; 18.10.2006 at 14:58.

  9. View Forum Posts #9
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    2nd Hero who overlays me.

    Error:

    After the transformation to a Ripper, when i transform back to the human-form, i have somewhat of a 2nd Hero who overlays me, also i can pick up "Players Head".

    Solution:
    Save your game and Reload.
    Last edited by Larisa; 02.10.2008 at 16:56.

  10. View Forum Posts #10
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    3D corruption problem after loading a savegame

    Error:

    Quote Originally Posted by Helmut2 View Post
    The game was working very well, then I quit the game and relaunched it to see this... Rebooting the PC doesn't change anything. Every other 3D application work well. I didn't overclocked my graphic card and my drivers are up to date.
    Solution:

    Quote Originally Posted by whoppers View Post
    I also have a similar problem.
    Screen is all messed up, when I load a saved game the first time. But I can still hear that I can move around etc.

    Try to start a new game, and then load your saved game afterwards.
    That worked for me.
    Solution 2:

    Quote Originally Posted by themiracle
    Well I have a better solution, if you have the graphic corruption, you only have to press the credits video, and then after 1 second, Esc and Esc, and there you have your game again!

    Picture of the error:
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Errorscreen01.jpeg  
    Last edited by WernerTWC; 24.10.2006 at 17:46.

  11. View Forum Posts #11
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    "Disco-bug", day/night change much too fast. Problem with AMD X2 CPU.

    Error:
    "Disco-bug", day/night change much too fast. Problem with AMD X2 CPU.

    Solution:
    Last edited by Larisa; 06.08.2010 at 14:18. Reason: link updates

  12. View Forum Posts #12
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Gothic 3 cannot find the "d3dx9_29.dll".

    Error:
    Gothic 3 cannot find the "d3dx9_29.dll".

    Solution:




    Another solution:
    Last edited by Larisa; 06.08.2010 at 14:08. Reason: CP update

  13. View Forum Posts #13
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    The Autoupdater always find the same patch, even if it's installed.

    Error:
    The Autoupdater always find the same patch, even if it's installed.

    Solution:
    • Start directly the Gothic3.exe in the game-folder or change the target-link in the desktop-game-icon from "\GothicIII\kupdate.exe" to \GothicIII\gothic3.exe.

  14. View Forum Posts #14
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    The game asks to put in the Game-DVD into the DVD-drive, but it's already inserted.

    Error:

    You start the game, and it asks to put in the Game-DVD into the DVD-drive, but it's already inserted.

    Solution:

    • Start from the Gothic³ DVD "Support\DrvSetup.exe". This installs the correct drivers you need.

  15. View Forum Posts #15
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Error-message "not enough memory" while installation.

    Error:

    While the installation you get an error-message "not enough memory", but you have enough memory on your selcted partition.

    Solution:

    • The installer checks the free space on the system-partition, not the chosed partition. Just ignore the error-message, installation works anyhow.

  16. View Forum Posts #16
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Crash directly after the Nvidialogo.

    Error:

    Crash directly after the Nvidialogo.

    Solution:
    • A WOG-User has a solution you can try, here (german). Short translation: Add into the logo.ini (\Gothic3\Ini\) these objects, G3_Intro.bik and G3_Credits.bik.
    • You can delete all lines in the logo.ini, so there are no intro-movies anymore.

  17. View Forum Posts #17
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Red areas and red objects. Textures are red.

    Error:

    Red areas and red objects. Textures are red.

    Solution:
    • Sometimes G3 indentify working materials/shader as corrupt. Probably this is caused by errors in the GPU-Drivers.
    • You could modify the ge3.ini, Cache.SizeMaterial=1000000 and/or Shader.EnableErrorMaterial=false. If you have after this a very hard performance drop, then you'll have to switch the Shader.EnableErrorMaterial back to "true", because G3 tries then always to compile apparently corrupt materials new.
    Last edited by WernerTWC; 18.10.2006 at 16:21.

  18. View Forum Posts #18
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Smart Heap Save-bug. (SmartHeap Libary: Out of Memory).

    Error:

    Smart Heap Save-bug. (SmartHeap Libary: Out of Memory).

    Solution:
    • Comes with the 2nd Patch.
    • To change the Recource Cache from high to medium seems to help often.

  19. View Forum Posts #19
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    List of DebugControls in the „Marvinmode“.

    List of DebugControls in the „Marvinmode“:


    • OnPlayerToggleSpeedUp=F6
    • OnPlayerToggleSloMo=F7
    • OnIncEnclaveTheftCount=NUM 7
    • OnIncEnclaveMurderCount=NUM 8
    • OnIncPoliticalCrimeCount=NUM 9
    • Quit Application=F12
    • Toggle Global Stats=LEFT CTRL+S
    • Toggle Memory Statistics=LEFT CTRL+M
    • Memory Statistics Snapshot=RIGHT CTRL+M
    • Make Snapshot=F1
    • Toggle HUD=LEFT CTRL+F1
    • Toggle Fullscreen=F2
    • Toggle RenderMode=F3
    • Toggle AvS Solid=LEFT CTRL+NUM 1
    • Toggle AvS Object Overdraw=LEFT CTRL+NUM 2
    • Toggle AvS Pixel Overdraw=LEFT CTRL+NUM 3
    • Toggle Performance Solid=LEFT CTRL+NUM 4
    • Toggle Performance Object Overdraw=LEFT CTRL+NUM 5
    • Toggle Performance Pixel Overdraw=LEFT CTRL+NUM 6
    • Toggle Object Overdraw=LEFT CTRL+O
    • Toggle Pixel Overdraw=LEFT CTRL+P
    • Toggle Color Mapping=LEFT CTRL+C
    • Toggle Solid Plus Wireframe=LEFT CTRL+U
    • View Gamekeys=LEFT CTRL+G
    • Toggle Rays=LEFT CTRL+R
    • Start Game=LEFT CTRL+RETURN
    • Stop Game=LEFT CTRL+BACKSPACE
    • Pause Game=LEFT CTRL+F4
    • Collision Shapes=LEFT CTRL+Q
    • Control Focus=LEFT CTRL+F
    • Watch Focus=LEFT CTRL+W
    • Toggle Editor=LEFT CTRL+SPACE
    • Reset Player=F8
    • Illumination
    • Toggle Vegetation=LEFT CTRL+V
    • Cycle Postprocessing=LEFT CTRL+E
    • Cycle Lightningmodes=LEFT CTRL+I
    • Cycle Moving Light=LEFT CTRL+L
    • Toggle SpeedTree=SHIFT+S
    • Toggle Bounding Boxes=LEFT CTRL+B
    • Goto Camera=LEFT CTRL+PAGE UP
    • Free Camera=LEFT CTRL+INSERT
    • Fixed Camera=LEFT CTRL+HOME
    • Beam Player Forward=LEFT CTRL+K
    • Single Step=LEFT CTRL+SCROLL
    • Goto Startposition=LEFT CTRL+H
    • Toggle AI Debug=LEFT CTRL+A
    • Profile All= LEFT CTRL+R
    • View Navigation=LEFT CTRL+N
    • Pause Navigation=LEFT CTRL+N+P
    • Reset Navigation=LEFT CTRL+N+M
    • Move Start Nav Point Left=LEFT CTRL+H+CURSOR LEFT
    • Move Start Nav Point Right=LEFT CTRL+H+CURSOR RIGHT
    • Move Start Nav Point Up=LEFT CTRL+H+CURSOR UP
    • Move Start Nav Point Down=LEFT CTRL+H+CURSOR DOWN
    • Move Goal Nav Point Left=LEFT CTRL+J+CURSOR LEFT
    • Move Goal Nav Point Right=LEFT CTRL+J+CURSOR RIGHT
    • Move Goal Nav Point Up=LEFT CTRL+J+CURSOR UP
    • Move Goal Nav Point Down=LEFT CTRL+J+CURSOR DOWN
    • Walk Animation Mixing=LEFT CTRL+0

  20. View Forum Posts #20
    Deus WernerTWC's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Germany/NRW
    Posts
    13,342
     
    WernerTWC is offline

    Smart Heap Save-bug. (SmartHeap Libary: Out of Memory). (2)

    Smart Heap Save-bug. (SmartHeap Libary: Out of Memory). (2)

    Quote Originally Posted by Elhoim View Post
    This was posted by amar1234 in the Gamespot forums. Hope it helps![...]

    ResourceCache.u32SpeedTreeMaxMemUsage_High=100000

    Now do you see the problem? The game has reduced the resource to speedtree. This is why I would get crashes near or in forest areas.

    Basically it's missing a 0 at the end. that missing 0 has mad the game uses less resources than setting the game at low resources. Most people have the detail setting set to high when they use resource cache high and so are guaranteed to get an out of memory crash.

    It's not that you have run out of physical memory. It's that the speed tree renderer has used up all of it's alotted memory before completing the scene. This is what causes the memory leak, crashes and stuttering after extended play.[...]

    ResourceCache.u32SpeedTreeMaxMemUsage_High=100000 , should be 1000000.

    All of the above lines are from the Programs Files/Gothic III/Ini/ge3.ini file. That is where to make changes. Remember to save afterwards or else nothing will work. Also make a backup of the file, just in case you meddle with anything else.
    Found by Elhoim, full thread/post:
    http://forum.worldofplayers.de/forum...d.php?t=152228

    Another workaround:
    Quote Originally Posted by Odysseus View Post
    I'm not saying the following is a miracle solution, but it solved all the crash problems I experienced. I hope it works for you, too! What I did:

    1) When I finally received the game, both patches (1.7 and 1.8) were out. I thus installed the game followed by both patches.

    2) I went into the Gothic III/ini/ge3.ini file and changed the following value:

    ResourceCache.u32SpeedTreeMaxMemUsage_High=

    In the original file : 100000 (one hundred thousand)
    I changed it to: 1000000 (one million)

    This is not a tweak, it's obviously a bug that the patches don't correct.


    3) I launched the game. I accepted the "High" details options proposed. I didn't change anything.


    4) I noticed that the game crashed regularly. More often than not, after 1 or 2 hours game play. And not always when saving/reloading, but quite randomly. I got several error messages regarding Memory problems.


    5) I then dowloaded this little Memory Manager program:

    http://magic56.free.fr/rambxpfr.html


    Sorry, I know it's in French, but it's quite easy to use. Click on "Telecharger" to download, then install it.

    Don't worry about configuring it!


    6) Prior to playing Gothic 3, I close all the opened programs, including Antivirus, firewall, etc.

    I don't bother about programs running in the background. What matters is that there is no open windows (of other programs) and that all the icons next to the clock (bottom right hand) relate to programs that do not run.

    7) I then run RAM Boost XP. After a few seconds, the reduced green icon goes on the task bar and indicates the percentage of available free RAM.

    Right-click on the icon, then click on the option : "Optimiser la RAM".

    Wait a few seconds until the program reclaims RAM.

    8) Launch Gothic 3!


    As I said, this worked for me. So far, I have been playing during the last 3 days without a single crash. And long gaming sessions, too, saving (F5) every 10 minutes or so.


    The only hitch I still have is that the game tends to slow down/freeze for a few seconds whenever I enter an area full of NCPs or animals (such as deers).


    My system:

    Pentium 4 3.2MHz
    2 GB RAM
    Windows XP SP2
    nVIDIA GeForce 6800GT
    Last edited by WernerTWC; 07.11.2006 at 19:32.

Page 1 of 2 12 Last »

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Impressum | Link Us | intern
World of Gothic © by World of Gothic Team
Gothic, Gothic 2 & Gothic 3 are © by Piranha Bytes & Egmont Interactive & JoWooD Productions AG, all rights reserved worldwide